Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výzbroj

 Bodák model SG84/98 – Seitengewehr

p1030835.jpg

Bodák K98k nesl oficiální označení SG84/98. Měl 25cm dlouhou čepel a měřil celkem 38,5cm. Bodák se vkládal do plechové pochvy a ta přes trn do kožené pochvy. Pochva se zavěšovala na opasek na levé straně přes polní lopatku. U horských jednotek často nošen jen tak u pasu bez polní lopatky. Bodák na fotografiích má bakelitovou střenku. První typy bodáků měli střenku dřevěnou.

 

Puška Mauser K98 – Gewehr K98k

p1030898.jpg

 

Nejpoužívanější puška v německé armádě. Vyrábělo ji spoustu zbrojovek v Německu, Československu, Španělsku atd.Nábojová schránka byla na 5 nábojů ráže 7,92x57. Náboje byly navlečeny po 5ti kusech v nábojovém rámečku a uloženy v kožených sumkách. Puška byla vyráběna v různých modifikacích a spolu s puškou G33/40 která se vyráběla ve zbrojovce Brno byla nejpoužívanější u horských jednotek. Na pušce byl navlečen nosný řemen s posuvkou provlečený přes pažbu a ukončen tzv. žabkou. Pod ústí hlavně byl navlečený tzv.vytěrák. Byl našroubovaný v podpaží zbraně.K pušce patřila i čistící sada model 34 – (Reinigungsgerät 34 nebo RG34).Tato sada byla uložena v plechovém pouzdře se zaoblenými hranami a se dvěma vnitřními oddíly.V jednom oddíle byly čistící hadříky a v druhém válcová olejnička ( bakelitová od roku 1939 či kovová od roku 1944 ) ,kartáček na nábojovou komoru, kartáč na čistění vývrtu hlavně, nástroj na montáž dna nábojové schránky a článkový hliníkový čistící řetěz.K pušce dále patřil i bajonet SG84/98

Samopal MP38 – Maschinenpistole 38

p1030903.jpg

 

Nejpoužívanější samopal v německé armádě, stejně jako jeho ekvivalent MP40 (podobný s drobnými odlišnostmi). Používán u horských jednotek pro důstojníky a velitele družstev. Zkratka MP38 znamená Maschinenpistole 38. Samopal vážil 4,1 kg a měl kadenci 500 ran-min. Samopal má sklopnou ramenní opěrku a pažbení je z bakelitu (černé či hnědé barvy). Ze spodní části se do samopalu zasouvá zásobník s kapacitou 32 nábojů, ráže 9 mm Parabellum. Každý voják měl v sumkách, které byly umístěny na opasku pod prsy šest zásobníků do této zbraně. Přes oko samopalu je provlečený kožený nosný řemen s ocelovou posuvkou.